Balkan Tour με τρένο: 4 χώρες, σε 10 ημέρες & με low budget

Βαλκάνια! Ό,τι καλύτερο για να ταξιδέψει κανείς πολύ στην Ευρώπη και να διατηρήσει ένα low budget. Συν ότι είναι και πανέμορφα. Μέσα σε 10 ημέρες του Αυγούστου ταξίδεψα με τρένο σε 4 χώρες και δεν ξόδεψα πάνω από 200 εύρω, όλων συμπεριλαμβανομένων.
[su_heading]Δημοκρατία της Μακεδονίας • Σερβία • Μαυροβούνιο • Αλβανία[/su_heading]

Βαλκάνια! Ό,τι καλύτερο για να ταξιδέψει κανείς πολύ στην Ευρώπη και να διατηρήσει ένα low budget. Συν ότι είναι και πανέμορφα. Μέσα σε 10 ημέρες του Αυγούστου ταξίδεψα με τρένο σε 4 χώρες και δεν ξόδεψα πάνω από 200 εύρω, όλων συμπεριλαμβανομένων.

Εισιτήρια

Δε θα το ξανά πω. Balkan Flexipass! Καλά, θα το ξαναπώ, αλλά αντιγράφω από εδώ:

[su_box title=”Balkan Flexipass” style=”noise” box_color=”#35185b”]Η κάρτα Balkan Flexi (BFP) είναι μια σιδηροδρομική κάρτα για απεριόριστο αριθμό διαδρομών στις ακόλουθες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβουνίου, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Τουρκία και στην Ελλάδα. Η BFP είναι πολύ παρόμοια με με την κάρτα InterRail Global Flexi, δεδομένου ότι προσφέρει ένα ορισμένο ποσό ημερών ταξιδιού μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Η κάρτα ισχύει σε όλα τα τρένα που λειτουργούν από την εθνικές εταιρείες σιδηροδρόμων και κάποια φέρρυ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η κάρτα Balkan Flexi είναι διαθέσιμη με 5, 7, 10 ή 15 ημέρες ταξιδιού μέσα σε ένα μήνα. Όπως και με μια κάρτα InterRail, θα πρέπει να συμπληρώσετε μια ημέρα ταξιδιού στο ημερολόγιο ταξιδιού πριν από την επιβίβαση στο πρώτο τρένο για εκείνη την ημέρα. Επιπλέον, η έκθεση ταξιδιού πρέπει να συμπληρωθεί με όλα τα ταξίδια που πραγματοποιείτε (σταθμό αναχώρησης και άφιξης, ημερομηνία και ώρα). Σας συνιστούμε να αγοράσετε την BFP τοπικά σε σε σταθμό τρένων σε μία από τις συμμετέχουσες χώρες (δεν είναι διαθέσιμο σε άλλες χώρες). Κάρτες επίσης προσφέρονται στο διαδικτυο εκ μέρους τρίτων, οι οποίοι τα πωλούν σε πολύ υψηλότερες τιμές από ό, τι σε τοπικό επίπεδο και συχνά προσφέρουν μόνο κάρτες 1ης κατηγορίας. Ο τιμές στον παρακάτω πίνακα ισχύουν κατά την αγορά του εισιτηρίου τοπικά σε ένα σταθμό.

Όπως αναφέρεται παραπάνω, οι γενικοί κανόνες είναι σχεδόν πανομοιότυποι με τις κάρτες InterRail Global. Οι ημέρες ταξιδιου πρέπει να συμπληρωθούν πριν από την επιβίβαση στο πρώτο τρένο για εκείνη την ημέρα και η έκθεση ταξιδιού πρέπει να συμπληρωθεί επίσης. Ισχύει ο κανόνας 07:00μμ- για τα νυχτερινά τρένα, πράγμα που σημαίνει ότι αν επιβιβαστείτε σε ένα τρένο την νύχτα μετά τις 07:00μμ δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε την επόμενη ημέρα ως ημέρα ταξιδιού. Η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι η χώρα στην οποία αγοράζετε την κάρτα, θεωρείται ως “χώρα διαμονής σας”, όπου περιλαμβάνεται στην κάρτα μόνο ένα ταξίδι προς και από τα σύνορα.[/su_box]

Στο συγκεκριμένο ταξίδι το χρησιμοποίησα ως την Ποντγκόριτσα κι έπειτα ταξίδεψα ως την Ελλάδα με λεωφορεία, τα οποία στοίχισαν περίπου 40 ευρώ. Δηλαδή, όλα τα εισιτήρια μαζί, δεν ξεπέρασαν τα 100 ευρώ.

Δρομολόγια

Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που θέλει αρκετό κόπο και πολύ ψάξιμο, μιας και τα δρομολόγια αλλάζουν συχνά και τουλάχιστον εγώ, δεν κατάφερα να βρω μια ιστοδελίδα που να έχει όλες τις πληροφορίες συγκεντρωμένες. Οπότε, θα προσπαθήσω να σας κατευθύνω όσο μπορώ.

[su_list icon=”icon: suitcase”]

  • Πάτρα ⇒ Αθήνα ⇒ Θεσσαλονίκη ∇  TrainOSE
  • Θεσσαλονίκη ⇒ Σκόπια ∇  TrainOSE
  • Σκόπια ⇒ Λίμνη Οχρίδα και πίσω ∇  Λεωφορείο από τον κεντρικό σταθμό στα Σκόπια, περίπου κάθε 1 ώρα
  • Σκόπια ⇒ ΒελιγράδιMacedonian Railways (να είστε και λίγο προετοιμασμένοι για το κυριλλικό αλφάβητο, ε;)
  • Βελιγράδι ⇒ Νόβι Σαντ ∇  Τρένο από τον κεντρικό σταθμό του Βελιγραδίου, περίπου κάθε 1 ώρα
  • Νόβι Σαντ ⇒ Ποντγκόριτσα ∇  Serbian Railways
  • Ποντγκόριτσα ⇒ Μπαρ ∇  Montenegrin Railways
  • Μπαρ ⇒ Ούλτσιν ⇒ Τίρανα ∇  Λεωφορεία και Mini bus (πολλά δρομολόγια)

[/su_list]

Βαλκάνια! Ό,τι καλύτερο για να ταξιδέψει κανείς πολύ στην Ευρώπη και να διατηρήσει ένα low budget. Συν ότι είναι και πανέμορφα. Μέσα σε 10 ημέρες του Αυγούστου ταξίδεψα με τρένο σε 4 χώρες και δεν ξόδεψα πάνω από 200 εύρω, όλων συμπεριλαμβανομένων.

Συμφωνώ, οι ώρες στο τρένο είναι πολλές και, ομολογουμένως, τα τρένα των Βαλκανίων δε βοηθούν και πολύ στο να κάνουν τα πολύωρα ταξίδια πιο ευχάριστα. Όμως, συνήθως όλα τα καλά στη ζωή χρειάζονται θυσίες, οπότε τι είναι το να μην πας καθόλου τουαλέτα για δέκα ώρες, ενώ τρέμεις απ’το κρύο στην άβολη καμπίνα; Κι όμως, δεν είναι τίποτα ^^

Αυτά που παίρνεις ως αντάλλαγμα σε κάνουν να ξεχνάς τις “δυσκολίες”. Κατ’ αρχάς, το τοπίο και η όλη ατμόσφαιρα είναι πάντα μοναδικές. Επίσης, θαρρώ πως στο τρένο όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ακούσω κάτι περίεργο να λέγεται στο πίσω κάθισμα ως τις πιο παράδοξες γνωριμίες και συζητήσεις, πάντα θα κατέβω μ’ένα χαμόγελο και μια νέα ιστορία.

Διαμονή

Χόστελ και Couchsurfing, οι φθηνές επιλογές που σε βοηθούν να γνωρίσεις κόσμο, και πόσο μάλλον στο δεύτερο, να γνωρίσεις τη χώρα μέσα από τα μάτια των κατοίκων της. Τα χόστελ είναι πολύ φθηνά, ακόμα κι αν τα κλείσεις τελευταία στιγμή, με τα περισσότερα να παρέχουν και το πρωινό γεύμα.

Περαιτέρω, θεωρώ αδύνατον το να ξοδέψετε πολλά χρήματα σε φαγητό (καλά, εξαρτάται, αλλά μπορείτε απλά να τρώτε 5 μπουρέκ την ημέρα, όπως έκανε μια φίλη μου -απ’το χωριό, δεν την ξέρετε). Επίσης, κι η μπύρα είναι πάμφθηνη, απλά λέω…

                                      

Ξενάγηση

Προσωπικά, πριν επισκεφθώ μια πόλη φτιάχνω μια λίστα με όλα όσα θέλω να κάνω / να δω και είτε περπατάω από το ένα μέρος στο άλλο ή σπανιότερα χρησιμοποιώ τις συγκοινωνίες. Σ’ αυτό το ταξίδι και για πρώτη φορά, πήγα σε free walking tour και μου άρεσε πάρα πολύ, οπότε σας το προτείνω!

Πιστεύω πως σας έχω καλύψει. Αν όχι, μη διστάσετε να σχολιάσετε από κάτω ή να μου στείλετε μήνυμα, σε περίπτωση που μπορώ κάπως να φανώ χρήσιμη!

2 Replies to “Balkan Tour με τρένο: 4 χώρες, σε 10 ημέρες & με low budget”

  • Καλησπέρα! Είχες προβλήματα κατά την διάρκεια του ταξιδιού στα τραίνα( να σε κλέψουν τις βαλίτσες) ή γενικά άλλα προβλήματα σαν ταξιδιώτης?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.