Το μεγάλο σιδηροδρομικό παζάρι

trains

Διασχίζοντας την Ασία με τρένο

Το μεγάλο σιδηροδρομικό παζάρι, Πωλ Θέροου. Το βιβλίο αυτό μου το έκανε δώρο γενεθλίων η φίλη μου η Γωγώ (σ’ ευχαριστώ και πάλι), με μια ευχή: να με ταξιδέψει και να μου δώσει έμπνευση. Και τα κατάφερε… τώρα σκέφτομαι τρένα και κλαίω. Soon my dear… soon!

Η αλήθεια είναι πως πριν ανοίξω το βιβλίο, πέρασα από το Goodreads και καθώς το μάτι μου έπεσε πάνω στις κριτικές των αναγνωστών, τρόμαξα λίγο. Μια πληθώρα σχολίων εξέφραζαν θυμό και αγανάκτηση λόγω του ύφους και της στάσης που είχε ο συγγραφέας προς λίγο-πολύ τα πάντα, ιδιαίτερα δε προς τους συνταξιδιώτες του και γενικότερα τους ανθρώπους που γνώριζε ανά τον κόσμο.

 

…ποτέ στη ζωή μου δεν είδα τρένο που να μη θέλω να φύγω μαζί του

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα… Ναι, φαίνεται κακόκεφος και πολλές φορές θέλεις να τον κοιτάξεις κατάματα και να του πεις «χαμογέλα λίγο», αλλά αυτό δεν αλλοιώνει σε κανένα βαθμό την αφήγησή του και το χιούμορ του, και σίγουρα πετυχαίνει το να σε κρατήσει μαζί του, δίπλα του, σ’ αυτό το υπέροχο και μακρύ ταξίδι. Με λίγη παραπάνω έρευνα ανακαλύπτεις πως εκείνη η εποχή ήταν πολύ δύσκολη για τον ίδιο, μιας και ο γάμος του βρισκόταν υπό διάλυση – εξού και η ζοφερότητα- το οποίο προσωπικό του δράμα όμως μας δόθηκε φάλτσα, διατηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ μιας ιδιαίτερης περσόνας και μιας εξαιρετικής ταξιδιωτικής αφήγησης.

  

Για το ταξίδι

Από το Λονδίνο στο Όριεντ Εξπρές, το Χρυσό Βέλος, τον Πολικό Αστέρα, ως το Τόκιο και πίσω με τον υπερσιβηρικό, κυριολεκτικά στο προσκήνιο βρίσκεται το ταξίδι παρά οι προορισμοί. Το ταξίδι, το τρένο, οι εικόνες έξω από το παράθυρο, οι άνθρωποι –μέσα κι έξω- «έψαχνα τρένα και βρήκα επιβάτες», θα γράψει.

«Τα πάντα είναι πιθανά όταν ταξιδεύεις με τρένο: ένα απολαυστικό γεύμα, η φλυαρία ενός άγνωστου συνταξιδιώτη, ένα φλερτ ή ένα γερό μεθύσι», για να συμπληρώσει τέσσερις μήνες μετά «ακόμη και να νιώσεις την παρόρμηση να κατέβεις». Γνωριμίες και συζητήσεις που δημιουργούν την αίσθηση πως διαβάζεις μυθιστόρημα, κάθε σταθμός και άλλη ιστορία, αλλά κυρίως άλλοι επιβάτες… λόγια οικεία αν έχεις ταξιδέψει μακριά με τρένα!

Καλό ταξίδι, λοιπόν!

the-big-railway-bazaar

2 Replies to “Το μεγάλο σιδηροδρομικό παζάρι”

  1. I LOVE the train! It just opens endless thoughts and helps keep you calm somehow. 🙂

    http://www.breathofpurpose.com

    1. I totally agree.. Can’t wait for my next train adventure!

Αφήστε μια απάντηση