Ταξίδια: Από τον Ατλαντικό στη Μαύρη Θάλασσα

ταξιδιωτικά-βιβλία

Ναι, είμαι βιβλιοφάγος. Και είμαι καλά! Αγαπώ το να διαβάζω βιβλία γιατί μέσα από τις σελίδες τους μπορώ και ταξιδεύω, μπορώ και βλέπω μέσα από τα μάτια του εκάστοτε συγγραφέα και να μαθαίνω. Και για όσους θέλουμε να γνωρίσουμε τον κόσμο όλο, τα ταξιδιωτικά βιβλία είναι ένα μέσο να βρεθούμε σε άλλους τόπους, να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο μέσα μας η ανάγκη να τους ανακαλύψουμε. Γι΄αυτό θέλησα να μοιραστώ μαζί σας τα ταξιδιωτικά βιβλία που με κέρδισαν και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες!

Ταξιδιωτικά Βιβλία

Ο Κώστας Ουράνης (Κλέαρχος Νιάρχος ή Νεάρχου), ποιητής και πεζογράφος, υπήρξε κι ένας μεγάλος λυρικός ταξιδιώτης. Μέσα από το βιβλίο του Από τον Ατλαντικό στη Μαύρη Θάλασσα μας ταξιδεύει στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αγγλία και τη Ρουμανία, και μας διηγείται τις εντυπώσεις του από την πρώτη του εμπειρία σε αεροπλάνο και γενικότερα τα αεροπορικά του ταξίδια. Ξεκινά δε επεξηγώντας τη διαφορά του ταξιδιώτη κι εκείνου που ταξιδεύει, όπως και τις ιδέες και προσωπικές αναζητήσεις του. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί συνάμα και ένα ταξίδι στο χρόνο, αφού τα αποσπάσματα χρονολογούνται από το 1920 ως το 1951.

Έχει έναν τρόπο να διηγείται εντελώς κινηματογραφικά τα γεγονότα και τις εμπειρίες του. Η ρεαλιστική, η υποκειμενική, η αισθητική και η ρομαντική ματιά του δημιουργούν μια ιδιαίτερη ισορροπία, συνθέτοντας ένα ευχάριστο αναγνωστικό ταξίδι.

Στη μαύρη θάλασσα (roadtrip)

Για τους ταξιδιώτες…

Ό,τι οι άνθρωποι αυτοί ζητούν από το ταξίδι, δεν είναι να ιδούν όσο το δυνατό περισσότερα – αλλά να αισθανθούν όσο το δυνατό εντονώτερα…

…το ταξίδι αυτό καθ’ εαυτό, δεν έχει καμιά αξία, αν εκείνος που το κάνει δεν είναι προετοιμασμένος – από την ποιότητα της ψυχής του, της ευαισθησίας του, του πνεύματός του- να διακρίνει, να χαρεί και ν’ αποταμιεύσει, όπως η μέλισσα το μέλι των ανθών, ό,τι το ταξίδι μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο.
Φωτογραφία από το Παλαιοβιβλιοπωλείο Πελαργός

Αφήστε μια απάντηση